W zeszłym tygodniu w Viniarskim Raju gościliśmy wyjątkowego gościa – Carla Cuoma z prestiżowej bednarni DEMPTOS. Carlo, ekspert w dziedzinie dojrzewania wina w dębowych beczkach, przybył do nas z Bordeaux, aby podzielić się swoją wiedzą i doświadczeniem z naszymi winiarzami.
Z Carlem zorganizowaliśmy specjalistyczne seminarium w winiarni Víno Jan Stávek dla winiarzy z regionu Modré Hory.
Podczas seminarium skupiliśmy się na bardzo aktualnym temacie – globalnym ociepleniu i jego wpływie na uprawę winorośli oraz dojrzewanie wina. Carlo Cuomo przedstawił nam najnowsze informacje na temat tego, jak zmiany klimatyczne wpływają na strukturę odmianową winnic oraz jak winiarze mogą dostosować się do tych zmian zarówno w winnicy, jak i w piwnicy. Duża część dyskusji była poświęcona pracy z drewnem – jak prawidłowo dobierać beczki, w jaki sposób mogą one wpływać na ostateczny charakter wina i jak je wykorzystać, aby osiągnąć optymalne odzwierciedlenie terroir.
Dziękujemy za udział oraz przyniesione próbki.
Chcielibyśmy podziękować wszystkim winiarzom, którzy wzięli udział w seminarium, aktywnie uczestniczyli w dyskusji i przynieśli własne próbki win, dzięki którym mogliśmy degustować różne podejścia do dojrzewania. Szczególne podziękowania kierujemy do Honzy Stávka z Víno Jan Stávek za udostępnienie przestrzeni.
Co mówi Carlo o morawskich czerwonych winach?
Na zakończenie spotkania Carlo Cuomo wypowiedział słowa, które ucieszyły nas wszystkich: „Na Morawach produkujecie takie czerwone wina, jakie dziś chce pić cały świat!” To stwierdzenie tylko potwierdza, że czeskie i morawskie winiarstwo zmierza w dobrym kierunku, a rzetelna praca naszych winiarzy przynosi wyniki, które mają światowy potencjał.
Z niecierpliwością czekamy na kolejne spotkania, nowe inspiracje i, przede wszystkim, na kolejne doskonałe wina, które Morawy zaoferują światu!



