Aroma Protect to specjalny preparat ściany komórkowej drożdży bogaty w glutation i prekursory glutationu. Produkt ten służy do ochrony aromatu win białych i różowych. Stosowany podczas fermentacji białego moszczu, zapewnia zwiększoną ochronę antyoksydacyjną i dostarcza duże ilości mannoprotein. Pod koniec fermentacji wino jest świeższe i ma bardziej intensywny profil aromatyczny.
Dawkowanie: 30 g/hl
Przygotowanie: Rozpuścić całą ilość Aroma Protect w 10-krotnej ilości wody. Dobrze wymieszać, a następnie dodać do całkowitej objętości.
Uprawa winorośli: Glutation (GSH) to złożony tripeptyd, który występuje naturalnie w komórkach organizmów. Ten tripeptyd ma silne właściwości redukujące i dlatego odgrywa kluczową rolę w zwalczaniu utleniania.
Aroma protect znacząco hamuje procesy utleniania w winie, chroniąc w ten sposób aromat i świeżość win białych i różowych.