Enzym poprawiający ekstrakcję koloru, smaku i aromatu w wysokiej jakości winach czerwonych. Jest to wysoce czysty enzym do maceracji niebieskich odmian. Vintage FCE Vinozyme poprawia ekstrakcję delikatnych tanin zawartych w skórkach. W rezultacie tworzy pełne wina i poprawia ogólny profil smakowy.
Dawkowanie:
Sposób użycia: Rozpuścić całą ilość enzymu w 10-krotnej ilości wody. Następnie nanieść roztwór bezpośrednio do pojemnika na moszcz, młynka lub prasy.
Korzyści:
Poprawia kolor -. Vinozyme Vintage FCE ułatwia ekstrakcję koloru i poprawia stabilność koloru nawet o 20%. Ponadto enzym ten chroni kolor wina nawet
Poprawia ogólny profil aromatyczny wina. Dzięki Vinozyme Vintage FCE można produkować wino o większej objętości i lepszych właściwościach organoleptycznych. Enzym ten zwiększa szybkość ekstrakcji tanin nawet o 15% bez pojawiania się cierpkich tonów w winie, ponieważ uwalnia tylko przyjemne taniny i polisacharydy ze skórki. W ten sposób poprawia ogólny profprofil aromatyczny wina.
Poprawia wydajność wina - Zwiększa produkcję wina pod koniec fermentacji alkoholowej o 5% do 10% dzięki Vinose Vintage FCE i skraca czas maceracji nawet o 30%. Zmniejsza to potrzebę interwencji mechanicznej i ogranicza macerację na zimno przed fermentacją.
Dodaje więcej owocowego aromatu - Ten enzymatyczny preparat stymuluje uwalnianie prekursorów aromatu ze skórek winogron, a tym samym umożliwia produkcję czerwonych win o bardziej owocowych aromatach.
Poprawia kolor i aromat wina.jakościowe wina czerwone - Vinozyme Vintage FCE ma pozytywny wpływ na uwalnianie koloru i polifenoli do wina. Efekt różni się w zależności od roku i odmiany winogron. Wino jest bardziej stabilne po dodaniu enzymu