Blankasit super jest zalecany do klarowania cydrów, win i soków owocowych. W połączeniu z żelatyną (Gelatine speciale Vins Fins) gwarantuje wysoką flokulację i szybką sedymentację cząstek powodujących zmętnienie.
zmętnienie. Preparat może być również stosowany w połączeniu z innymi klarownikami białkowymi (albumina lub vyzina), gdzie tworzy strukturę gwarantującą szybką sedymentację cząstek powodujących zmętnienie w moszczu i winie.
i winie. W porównaniu z innymi standardowymi odstojnikami, tworzy bardzo zwarty osad. Jego działanie nie zależy od temperatury klarowanego produktu. Podczas klarowania adsorbowane są cząstki koloidalne, substancje fenolowe i białka.
Dawkowanie:
Zaleca się przeprowadzenie wstępnych badań laboratoryjnych nad aktywnością klarującą Blankasit w połączeniu z żel
Stosunek żelatyny do zolu krzemionkowego powinien wynosić 1:1 w połączeniu z vyziną 1:4. Nie zaleca się stosowania obu preparatów jednocześnie. Najpierw należy dodać Blankasit super. Aplikacja w odwrotnej kolejności jest zalecana, gdy ilość garbników w klarowanym produkcie jest wysoka. Nałóż wymaganą ilość na całą objętość przy ciągłym mieszaniu.
Przechowywanie: