PPłaty dębu francuskiego (zrębki) z wyselekcjonowanych gatunków Quercus robur i Quercus sessiliflora pochodzą wyłącznie z lasów francuskich. Lasy te są naturalnie przewiewne - drewno wysycha w ciągu 24 miesięcy przed przetworzeniem. Podczas przetwarzania i przechowywania nie stosuje się żadnych chemikaliów. Po wysuszeniu dąb jest obrabiany maszynowo i przekształcany w płatki. Średnie wióry dodają winu lekkich karmelowych i dymnych tonów. Dodają również aromaty kokosa, wanilii i wywołują słodkie doznania. Jednocześnie poprawia się struktura wina.
Obszary zastosowania:
Stosowany do win białych, różowych i czerwonych, podczas fermentacji alkoholowej lub dojrzewania. Produkt enologiczny, którego stosowanie jest regulowane przez prawo. Sprawdź przepisy obowiązujące w Twoim regionie.
Instrukcje użytkowania:
Zanurzanie kawałków drewna dębowego w winie. Szybkość aplikacji jest określana eksperymentalnie.
Wina białe i różowe: 0,5 do 2 g/l
Wina czerwone: 1 do 4 g/l
Ochrona:
Przechowywać w oryginalnym i szczelnym opakowaniu w suchym miejscu, w temperaturze pokojowej, poza zasięgiem produktów chemicznych (fungicydy, pestycydy, środki czyszczące, ...), produktów na bazie chloru, medycznych produktów drzewnych i impregnowanego drewna. Zużyć szybko po otwarciu.