U większości winiarzy powoli kończą się zapasy wina butelkowanego. Pojawiają się młode wina, w których kończy się etap ulepszania wina i rozpoczyna się filtracja lub dodawanie środków stabilizujących.
Przez filtrację rozumiemy oddzielenie, zatrzymanie cząstek stałych w winie, tak aby wino było krystalicznie czyste i wolne od niedoskonałości, które mogłyby spowodować zmętnienie wina w butelkach lub niepożądaną wtórną fermentację. Celem winiarza jest filtrowanie wina bez jak najmniejszego wpływu na jego jakość. Optymalna filtracja nie powinna pozbawiać wina koloru, tłumić profilu aromatycznego wina ani wprowadzać niepożądanych zapachów do wina, takich jak zapachy miazgi spowodowane słabym płukaniem płyt filtracyjnych przed filtracją lub bakterie spowodowane złymi warunkami sanitarnymi i dbałością o sprzęt filtracyjny.
Rozróżniamy następujące rodzaje filtracji:
- Filtracja krzemionkowa - stosowana głównie do filtracji wstępnej i średnio dokładnej
- Filtracja płytowa - odpowiednia do filtracji wstępnej, dokładnej i sterylnej
- Filtracja mikroświeczkowa - przeznaczona do końcowej filtracji sterylnej przed butelkowaniem
- Filtracja Crosflow - może filtrować nawet bardzo mętną ciecz, co skutkuje wysoką czystością
Filtracja dla mikrowiniarzy
Decydując się na zasadzenie kilkudziesięciu winorośli w przydomowym ogródku i produkcję niewielkiej ilości wina, z pewnością chciałbyś dobrze o nie zadbać. Większość mikrowiniarzy wybierze zatem metodę filtracji o najniższych stratach, wykorzystującą filtr bawełniany i krzemionkę. Winiarz miesza ziemię okrzemkową o wymaganej gruboziarnistości z całą objętością wina. Wino jest następnie przepuszczane przez bawełniany filtr. Warstwa ziemi okrzemkowej powoli osadza się na filtru. Winiarz powtarza ten proces, stopniowo dodając ziemię okrzemkową, aż wino przejdzie przez filtr krystalicznie czyste i bez zmętnienia. Wadą tej filtracji jest wysokie napowietrzenie wina podczas stopniowego nalewania i silne utlenianie wina.
Filtracja krzemionkowa
Zasada filtracji ziemi okrzemkowej w filtrze płytowym polega na tym, że zawiesina ziemi okrzemkowej zmieszana z winem jest unoszona na stałej pływającej przegrodzie (sicie, świecy lub płótnie), tworząc warstwę filtracyjną, przez którą wino jest następnie filtrowane. Ta warstwa filtracyjna ma grubość około 2-3 milimetrów na początku procesu filtracji, w zależności od rodzaju zastosowanego filtra. Ogromną zaletą filtracji pływakowej jest to, że ta warstwa filtracyjna może być powiększana lub zwiększana w trakcie filtracji, zwiększając w ten sposób pojemność filtra.
Podział krzemionki:
- F4 extra drobna - szybkość filtracji 0 - 30 l/m2 /godz.
- F10 drobna - szybkość filtracji 60 - 100 l/m2 /godz.
- F15 średnia - szybkość filtracji 80 - 130 l/m2 /godz.
- F50 gruba - wydajność filtracji 450 - 550 l/m2 /godz.
- F70 ekstra gruba - szybkość filtracji 650 - 750 l/m2 /godz.
Filtracja płytowa
Filtracja płytowa staje się coraz bardziej popularna zarówno wśród małych, jak i dużych producentów wina. Ta metoda jest najmniej wymagająca w obsłudze, a przy użyciu wysokiej jakości płyt filtracyjnych wynik jest tego wart. Pod względem stosunku ceny do wydajności filtry te są najbardziej niezawodnymi pomocnikami w winiarni. Zasada filtracji płytowej jest dość prosta. Układamy płyty filtracyjne w filtrze płytowym zgodnie z ustawieniem filtra płytowego. Niektórzy winiarze najpierw moczą płytki filtracyjne w czystej wodzie, a następnie umieszczają je w filtrze płytowym. Inni umieszczają płytki filtracyjne na sucho w filtrze płytkowym, delikatnie wyciągają filtr płytkowy, a następnie zalewają płytki filtracyjne czystą wodą i odpowiednio dokręcają filtr. Pierwszą deskę filtracyjną należy włożyć grubszą stroną w kierunku pompy. Drugą płytkę należy włożyć stroną drobnoziarnistą skierowaną w stronę pompy, a trzecią ponownie stroną grubszą skierowaną w stronę pompy i dalej postępować w ten sam sposób. Ostatnia płytka musi być zawsze skierowana grubszą stroną do pompy.
Płytki filtracyjne mogą być używane tylko raz na filtrację. Nie można ich używać wielokrotnie, więc dobrym pomysłem jest rozłożenie filtracji kilku win na jeden dzień. Jeśli zdecydujesz się użyć płyt filtracyjnych Hobra do filtracji, musisz wpompować czystą wodę do filtra i filtrować czystą wodę przez filtr przez co najmniej 10-15 minut. Płyty filtracyjne Hobra zawierają ziemię okrzemkową i miazgę. Mogą one zatem przenosić zapach miąższu do wina. Jednak to płukanie wodą jest wyeliminowane w przypadku płyt filtracyjnych Pall, ponieważ płyty te składają się w 100% z celulozy. Nie ma zatem ryzyka, że przeniosą one niepożądane zapachy do wina. Co więcej, płyty filtracyjne Pall mają ogromną zaletę. Jeśli płyty zapchają się przed końcem filtracji, a do przefiltrowania pozostało kilka litrów wina, płyty można przepłukać w celu ich oczyszczenia. Wyłączamy filtr, nie poluzowujemy płyt. Podłączamy wodę z wodociągu do wylotu filtra, z którego podczas filtracji wypływa czyste (przefiltrowane) wino. Wyciągamy ssanie filtra, przez które wyciągamy brudne wino podczas filtracji z pojemnika i kierujemy je do odpływu lub innego zewnętrznego pojemnika. Nie włączać filtra. Wystarczy powoli otworzyć kran i pozwolić wodzie powoli przepływać przez system filtracji przez około 5 minut. Po pięciu minutach zatrzymaj wodę i spuść resztki wody z systemu filtrującego. Przywróć zasysanie z powrotem do pojemnika z przefiltrowanym winem, a wylot filtra z powrotem do pojemnika, w którym znajduje się już przefiltrowane wino. Ponownie uruchom filtr i dokończ filtrację. Podczas filtracji nigdy nie poluzowuj płyt za pomocą śrub dokręcających. Istnieje ryzyko, że drobnoustroje i inne niepożądane cząsteczki unoszące się w powietrzu spadną na płytki i filtracja przestanie działać prawidłowo.
Najpopularniejsze i najlepiej sprzedające się filtry płytowe 20x20 są dostępne w dwóch seriach, Colombo i Herkules. Są one również dostępne w dwóch wersjach, malowanej lub ze stali nierdzewnej. Filtry i pompy są teraz tańsze nawet o 10%.
Colombo
Filtry Colombo są dostępne w wersjach na 6, 12 i 18 płyt. Filtry płytowe Colombo wyposażone są w pompę odśrodkową Rover dla wersji malowanych i pompę odśrodkową Novax dla wersji ze stali nierdzewnej. Im większa liczba płyt, tym więcej litrów wina można przefiltrować. Ogromną zaletą jest dostępność wszystkich części zamiennych.
Herkules
Filtry Herkules są przeznaczone dla 8 i 14 płyt. W porównaniu z filtrami płytowymi Colombo, filtr Herkules zawiera pompę odśrodkową Zambelli, manometr, zawór, który służy jako obejście, bardziej konkretne plastikowe płyty i silikonową uszczelkę między płytami. Ogromną zaletą jest dostępność wszystkich części zamiennych w naszym sklepie.
Profi filtry płytowe
Filtry płytowe Profi 20x20 są zawsze wykonane ze stali nierdzewnej. Można wybrać wariant z pompą lub bez, a także liczbę płyt: 10, 20 i 30. Filtry te są stosowane w większych winiarniach. Ogromną zaletą jest to, że filtry te można podzielić za pomocą podwójnej płyty filtracyjnej na dwie filtracje. W ten sposób za jednym razem można przeprowadzić zarówno filtrację dokładną, jak i sterylną. Ważna jest jednak zmiana kierunku filtracji. Musimy nałożyć zatyczkę na wylot filtra, który jest częścią filtra, i nałożyć dyszę węża, która jest również częścią filtra płytowego, na płytkę, którą dokręcamy filtr. Następnie można włożyć płytkę do podwójnej filtracji i przystąpić do pracy.
Płyty filtracyjne PALL
W przypadku tych filtrów płytowych możemy użyć 100% celulozowych płyt PALL jako materiału filtracyjnego. Ich zaletą jest to, że nie trzeba ich płukać, nie mają zapachu ani posmaku i mają mniejszą utratę wina.
Filtracja mikroświecowa
Mikroświecowa jest stosowana jako ostatnia filtracja przed butelkowaniem. Wychwytuje ona ostatnie możliwe cząsteczki zanieczyszczeń. Z naszej oferty możemy polecić filtr świecowy Tandem, który jest podłączany przed nalewarką Enolmatic, lub filtr świecowy Tandem Profi, który jest podłączany przed nalewarką Enolmaster. Do filtrów mikroświecowych wkładamy świece filtracyjne z papierem filtracyjnym lub świece filtracyjne ze stali nierdzewnej. W przypadku korzystania z płytek filtracyjnych należy upewnić się, że świeca nie wysycha między filtrowaniami. Należy je zawsze konserwować, najlepiej w bezsmakowym i bezzapachowym spirytusie spożywczym.
Filtracja Crosflow
Filtracja przez ceramiczny filtr Crosflow. Może filtrować produkty z cząstkami stałymi ( wino/ moszcz, osad winny/ moszcz ). Produkt końcowy z tego filtra jest przeznaczony do natychmiastowego butelkowania. Z naszej oferty możemy polecić DYNAMOS 7 - w pełni zautomatyzowany filtr Crosflow. Jego główną zaletą są obrotowe dyski ceramiczne, dzięki którym Dynamos jest samoczyszczący i może filtrować przez kilka dni bez obsługi! Oznacza to brak zatykania się membrany. Dynamos jest alternatywą zarówno dla klasycznych filtrów płytowych, jak i próżniowych filtrów osadowych. A gdy przyjdzie potrzeba, za pomocą Dynamos można nawet filtrować wino. Do czyszczenia filtrów i zespołów filtrów zalecamy środek czyszczący MIP SMX na bazie wodorotlenku sodu. Podczas pracy z tym środkiem chemicznym należy zawsze nosić sprzęt ochronny. Po przeprowadzeniu sanityzacji ważne jest, aby zneutralizować cały zestaw roztworem kwasu cytrynowego.
Obecnie w vinařský ráj obowiązuje 10% zniżki na filtry, pompy i materiały filtracyjne. Oferta jest ważna do 31 marca.
Nie zwlekaj więc i odwiedź nasz sklep lub złóż zamówienie online.
Zobacz, jakie produkty mamy w sprzedaży: